MIJN 70-ER JARENHUIS

Dat ik van dit casco Enpeg-huis een 70-er jaren huis wilde maken, was me al heel snel duidelijk. Ik vond de 70-er jaren een heerlijke tijd, heel erg creatief. Wij waren nog jong en hadden in alles plezier. Wat je zelf kon maken vonden we veel beter dan kopen. Dus bakten we ons eigen brood ( keihard!), sponnen en verfden zelf onze wol en hadden een groentelandje. Dit huis is een globale afspiegeling van het huis dat wij in het begin van de 70-er jaren hadden. De volwassen bewoners zijn wij dan ook zelf: Peter en Annelies en de baby is onze oudste dochter Floor.

Om de sfeer van de 70-er jaren terug te halen ben ik begonnen met het bekijken van oude fotoboeken en herinneringen op te halen.Ook had ik boeken over de 70-er jaren gekocht, maar die verschaften toch niet de informatie die ik hebben wilde. In die boeken werden veelal de hoogtepunten van architectuur en meubelontwerpen e.d. beschreven, maar weinig over "gewone" mensen. En dus heb ik die boekjes maar zelf gemaakt. Van jonggehuwd zijn tot ouders zie zelf pubers hebben, alles komt in die boekjes aan de orde. Het zijn deels mijn eigen verhalen, deels verhalen die leden van de Enpeg ( emailgroep) mij toegestuurd hadden

Omdat dit poppenhuis een afspiegeling van mijn leven is, staan allerlei handwerken centraal. Een grote hulp waren mijn oude handwerkboeken.

In dit huis zitten geen tussendeuren. Want, zo dachten wij in die tijd, je hebt toch niets voor elkaar te verbergen? Het wijst op een bekrompen geest om allemaal kamertjes te maken. Eén grote ruimte leek ons ideaal, maar dat hadden we nu eenmaal niet.

DE  WOONKAMER

Peter leest de Voetbal International. Hij zit op een poef gemaakt van lapjes leer. Op de grond staat zijn boterham. Ondertussen past hij op Floortje. Op de grond ligt een zelf geknoopt kleed. Naast de tv staat een accubak met cactussen. Gehaakte kussens op de bank.

Hier zijn het popje Floortje en de "echte" Floortje op schoot bij haar oma.

 

 

Het boxkleed van de oranje box . De box ( in het echt) hadden we voor F 1,- op de rommelmarkt gekocht

 

 

Een rolgordijn en een macrame gordijn

 

Een lamp met een gehaakte kap.
Zo gezellig!


En wie had er nu niet van een ton waarin zeeppoeder gezeten had een speelgoed ton gemaakt.
Een kadopapiertje eromheen en klaar!

 

Dit is de andere kant van de woonkamer met een doorkijkje naar de keuken. Aan de wand hangt een macramewerk. De appeltjesgroene stoelen hebben geborduurde kussens. In de stellingkast, een goedkopere versie van de Lundia kast, staan veel boeken, albums en allerlei poppetjes en beelden. De onvermijdelijke rieten stoel heeft een Iers gehaakt kussentje

DE KEUKEN

Alle keukenkastjes zijn wit. Om dit witte wat minder saai te maken, had ik in mijn maxi huis overal bloemetjes stickers geplakt. In mijn poppenhuis ook, alleen staan ze nog niet op de foto. Het aanrecht heeft een roestvrijstalen blad. In deze tijd hadden keukens en badkamers de meest vreselijke tegels.

Het bruine aardewerk en de keulse pot had iedereen. De koelkast was heel modern bruin geschilderd. Aan de koelkast hangen 2 macrame tassen.

Naast de pedaalemmer staan mijn instap-klompen en een gehaakt vest voor als ik groente uit de tuin moest halen.

Het gasfornuis was uiteraard geen inbouw; fonduen was heel erg in. De grote kruidenkast , door Peter gemaakt, was bestemd voor kruiden, voorraadpotten en het kippetjesservies.

 

 

In dit kastje staan mijn kookboeken.
Vooral veel boeken over inmaken e.d. 
Ik ben hier bezig bieten in te vriezen.